22 Nisan 2017 Cumartesi

Reyting Tv

Günlük Tv ve Tv Programlarının, AB ve Total Reyting sonuçlarını, Yanı sıra Tv yayın akışı, Dizi Dedikoduları, Magazin Konuların işlendiği Canlı yayın Tv izleyebileceğiniz, Değerli Köşe yazarlarının Yazdığı bir platformdur.
Reyting Tv
Peki Reyting nedir? herhangi bir televizyon kanalının izlenme oranlarının bütününe verilen addır.
Reyting sonuçları nasıl belirlenir?

Reyting oranlarının ölçümlenmesi 4 ana gruba ayrılmıştır. Bu gruplar; A/B, C1, C2 ve D/E‘dir. Bu grupları oluşturma aşamasında ilk olarak ailede en yetkili kişinin eğitimi ve mesleği baz alınmaktadır. Sıralama az önce belirttiğimiz gibi A/B izleyici kitlesiyle başlar ve sıra ilerledikçe grupların eğitim seviyeleri ve meslek seçimleri standartların altına düşmektedir. Bu kıstasların şu şekilde sonuçları vardır; kişinin eğitim seviyesi ilgi alanlarının ya da hayattaki önceliklerinin değişmesinde rol oynadığı için doğal olarak televizyonda izlediği programları kendi kişisel özelliklerine göre seçmesine yol açar.

Belli bir TV programının izlenme oranının ölçüsüne reyting puanı adı verilmektedir.
Türkiye’de Reyting Ölçümleri Nasıl Yapılır?: 1989 yılından itibaren ülkemizde yapılan reyting ölçümleri diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ilk kez AGB Nielsen tarafından yapılmaya başlanmıştır. Fakat günümüzde reyting ölçümlerini Türkiye’nin ilk araştırma şirketlerinden biri olan TNS araştırma şirketi gerçekleştirmektedir.

Ölçümler yüksek gelirli ve düşük gelirli kesimlerde ayrı ayrı incelenmekle beraber, total ölçümler de yapılmaktadır. Reyting ölçümlerinin yapılabilmesi için bölgeler saptanır ve rastgele olarak bölgeyi temsil edebilecek aileler belirlenir. Peoplemeter aleti bu seçilen ailelere verilir ve bu şekilde kaç kişinin ne kadar süre bir programı izlediği bilgisine ulaşılabilir. Bu sayede belirli bir zaman diliminde dakika başına düşen izleyici oranı hesaplanarak reyting hesaplaması yapılmış olur.